Logga

Bollen för laget i himmelsblått.
Stjärnan för gemenskapen runt vårt MFF.
Gripen för staden i våra hjärtan
.”

Vi börjar med bollen. Bollen som Helge Bengtsson jonglerar med på fotot, på väg in på Malmö IP för ännu en segermatch. Helge spelade i Malmö FF mellan 1934 och 1951. Han var klubben trogen hela sin karriär. Totalt vaktade han målet vid 501 matcher, vann fyra Allsvenska SM-guld och ingick i de legendariska MFF-trupperna som spelade 49 matcher i rad utan förlust mellan den 6 maj 1949 och 3 juni 1951. Som ung arbetade han extra som utkörare för malmöbryggeriet ”Gripen”, vilket sedermera blev hans smeknamn. Helge ”Gripen” Bengtsson är en av MFF:s största profiler genom tiderna. Bollen som Helge jonglerar med är en symbol för laget i himmelsblått som, trots att spelarna byts ut, är en konstant i våra liv och grunden för vårt engagemang.


Genom åren har Malmö FF haft ett par olika emblem, men 1931 ritade föreningens vice sekreterare Harry Lindström en ny sköld i blått och vitt, försedd med en murkrona i silver. Detta blev emblemet som Malmö FF är så starkt förknippat med. En tid senare, vid ett besök på en klubblokal i södra Europa, fick Eric Persson se en liten pojke peka på MFF:s vimpel på väggen och fråga sin pappa från vilken stad som den klubben kom. Eric funderade länge och kom fram till att klubbskölden med sitt MFF även borde innehålla orden ”Malmö FF”. Detta resulterade 1972 i det emblem som vi idag håller så kärt. Under texten placerade Eric en stjärna, som en avrundning på märket. Den är inte femstjärnig, som på många nationsflaggor, och framför allt inte fyruddig, som symbolen för kamratföreningarna, vilket Eric var noga med att påpeka. Den sexuddiga stjärnan hämtade han från Malmö stads första sigill från 1300-talet, och den kan idag ses på flaggor, banderoller och i alla möjliga sammanhang runt Malmö FF. Stjärnan har blivit en symbol för gemenskapen runt vårt MFF.


På Gustaf Adolfs torg tronar en grip ovanpå ett stort klot av brons och röd granit. Konstverket är gjort av Sivert Lindblom. Malmögripen har prytt stadens flaggor i hundratals år – 1437 beskrevs den för första gången – och var från början en gåva från Erik av Pommern till Malmö stad. Därefter har gripen legat till grund för Skånes landskapsvapen, olika länsvapen och Helge ”Gripen” Bengtssons smeknamn. Gripen är en blandning av ett lejon och en örn och sägs symbolisera vaksamhet, snabbhet och styrka. Men allra mest är gripen en symbol för staden i våra hjärtan, Malmö.