Historisk genomgång av Malmö FFs Europacupresa 1978-79

Malmö FFs deltagande i Europacupen 1978-79 kom att bli en av svensk fotbolls absolut största framgångar. MFF nådde final mot storlaget Nottingham Forest, och belönades dessutom på hemmaplan med Bragdguldet. Nu bjuder supporterföreningen Supporterhuset in tidigare lagkapten Staffan Tapper och meriterade sportjournalisten Ole Törner för att ge MFF-supportrar chansen att uppleva matcherna i ett nytt format.

I en föreläsningsserie om fem delar, en för varje dubbelmöte, kommer Tapper och Törner bjuda in gäster, berätta om matcherna och visa upp filmer, bilder och tröjor från perioden. Stora namn finns dessutom på gästlistan, som utannonseras inför varje tillfälle. 

Malmö FF har de senaste 15 åren sett stora sportsliga framgångar i både inhemska och internationella turneringar. Anledningen till att lyfta upp Europacup-spelet från 45 år sen är, enligt arrangören Marcus Svensson, att ge fler medlemmar en förståelse för MFFs djupt rotade vinnarkultur, men också för att bevara och föreviga berättelserna.

”Många av våra unga supportrar idag, har levt med ett vinnande Malmö FF. Det är lätt att tro att det är något Malmö FF ’har blivit’, men faktum är att några av våra största meriter ligger betydligt längre bak i tiden, och Europacupfinalen är ett sådant exempel.”, säger Marcus Svensson, som efter en blick ut genom fönstret fortsätter berätta att det finns en anledning till.

”De senaste åren har vi förlorat några av människorna som var med och bidrog till Malmös framgångar 78/79. Vi vill ta del av berättelserna medans de fortfarande finns någon kvar att berätta om dem. Vi gör detta i minnet av Ingemar Erlandsson och Krister Kristensson.”

Vi gör detta i minnet av Ingemar Erlandsson och Krister Kristensson.

Marcus Svensson, arrangör

Matcherna från Europacupen 78/79 är väldokumenterade, men på Supporterhuset kommer deltagarna få höra och se en ny sida av händelserna. Att det är just Ole Törner som leder samtalet med Staffan Tapper är en optimal kombination, enligt Mikael Jönsson, verksamhetsansvarig på Supporterhuset.

”Ole Törner är en av våra mest meriterade sportjournalister. Hans förkunskaper och supporterengagemang är helt omatchad. Staffan Tapper var lagkapen under perioden i fråga, men framförallt är han en historieberättare av rang. Kombinationen kommer vara både humoristisk och fängslande. Oslagbar!” säger Mikael Jönsson.

Kombinationen kommer vara både humoristisk och fängslande. Oslagbar!”

Mikael Jönsson, verksamhetsansvarig

Föreläsningarnas datum följer samma ”spelschema” som Malmö FF hade 1978 och 1979, med två föreläsningar på hösten 2023 och tre stycken i 2024 med ett crescendo i maj 2024. För exakta datum och tider, vänligen besök supporterhuset.se.

Högupplösta bilder från tidigare event. (c) Josef Nedstam, Supporterhuset